filbec - Upravovat pitnou vodu bude stále náročnější

Upravovat pitnou vodu bude stále náročnější

V povrchových vodách přibývají přírodní organické látky, kvůli kterým bude stále náročnější upravovat pitnou vodu.

Tým z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) proto nyní představil předpovědi, jak se bude měnit kvalita povrchových vod v povodí tří důležitých zdrojů, z nichž se vyrábí většina pitné vody pro jižní Čechy: nádrže Římov na Českobudějovicku, řeky Otavy na Písecku a menší vodní nádrže Karhov na Jindřichohradecku.

filbec - Upravovat pitnou vodu bude stále náročnější

Analýzy potvrdily, že ve vodě vzrůstá a bude nadále vzrůstat množství přírodních organických látek. To podle expertů znamená, že vyčistit pitnou vodu bude čím dál tím náročnější a dražší.

Organické látky tvoří hlavní část znečištění vod. Jsou přírodního původu, nejsou škodlivé, ale mají hnědavé zbarvení a pro pitnou vodu se musí odstranit. Do povrchové vody se dostávají z půd, zejména z horských rašelinišť a z rozkladu organického odpadu, např. trávy, listí či jehličí. Pocházejí rovněž z rybníků, kde je produkuje zvýšený růst řas a sinic.

filbec - Upravovat pitnou vodu bude stále náročnější

Nanouhlíkový filtr filbec® odfiltruje nejen bakterie, viry a cysty. Z vody odstraní i pesticidy, rezidua léčiv, těžké kovy, chlor a jeho sloučeniny, bakterie a cysty nebo mikroplasty, cizorodé částice a mechanické nečistoty.

Celý článek Filipa Šáry si můžete přečíst na serveru novinky.cz.