filbec - Mikroplasty v půdě

Mikroplasty byly nalezeny v půdě

Problematika filtrace vody je úzce spjata s ekologií. Čím méně budeme znečišťovat životní prostředí, tím čistší bude i naše voda. Informace, že mikroplasty byly nalezeny v půdě asi není žádný překvapením. Šokující je rozsah znečištění. Některé studie uvádějí, že týdně zkonzumujeme kolem 5 gramů plastu. To je množství které představuje jednu platební kartu.

filbec - Mikroplasty v půdě

Pokud vás zajímá, jak se mikroplasty dostávají do potravinového řetězce, doporučuji přečíst seriál článků Mikroplasty na webu ziva-puda.cz. Už jsme zmiňovali, jaký problém znamená znečištění plastem pro oceány. V mořích je situace stejná jako pod zemí.

filbec - Mikroplasty v půdě

Jak se plasty do půdy dostanou? Je v tom kus ironie: zatímco se nepříliš úspěšně snažíme zabránit vstupu mikroplastů do vodního prostředí, do půdy je sami cíleně zavážíme, spolu s kaly z čistíren odpadních vod. Ty se totiž často využívají jako „přírodní“ hnojivo v zemědělství. Že v nich zůstává 80 – 90 % objemu mikroskopických plastů (například ve formě umělých vláken), dosud nikoho netrápilo. Více se dozvíte v zajímavém článku na serveru ekolist.cz.

filbec - Mikroplasty v půdě

Z nadužívání plastu se stala móda. Kdysi dokonce u mnoha lidí vyvolalo pohoršení povinné zpoplatnění plastových tašek ze strany obchodních řetězců. Zamyslete se při nákupu věcí nad materiálem, ze kterého jsou vyrobeny a nehleďte jen na cenu. Neplastové výrobky nejen že lépe vypadají, ale většinou i déle vydrží. A na nákup si s sebou vezměte látkovou tašku 🙂